САЩ оплита Острова в договор за свободна търговия

Евтините лекарства и подробните етикети за съставките на храните не са по сърцето на американската търговска дипломация

Политиката не търпи празни пространства: след Брекзит, шансът на Великобритания да запази своето важно място в света е в по-тясната интеграция със САЩ. Но Вашингтон е свикнал да общува от позицията на силата и британците са на път да сменят кон за кокошка, отказвайки се от влиятелната си роля в Европа, за да станат второразреден партньор на САЩ. Това става ясно от изтекли вътрешни документи за подготвяно съглашение за свободна търговия между Вашингтон и Лондон.

Документите с общ обем от 451 страници са публикувани в социалната мрежа Reddit на 21 октомври т.г. от неизвестен източник с профил “gregoraitor”. Това са нередактирани протоколи и становища на британския Департамент за международна търговия, които покриват шест кръга от преговори между юли 2017 и юли 2019 г. В разговорите по бъдещето съглашение за свободна търговия са участвали стотици търговски експерти от двете страни, при активното лобиране на представители на бизнеса.

Изтеклите документи пораждат обществен отзвук, чак след като опозиционният лидер Джереми Корбин ги обнародва на пресконференция на 27 ноември. Корбин твърди, че в тях има потвърждения за подготвяна приватизация на NHS. Националната здравна служба е една от най-важните институции във Великобритания, която предоставя на населението качествени здравни услуги на поносими цени.

Така Корбин превръща запазването на NHS в острие на предизборната си кампания, докато сегашният британски премиер Борис Джонсън отрича, че споразумението за свободна търговия със САЩ ще навреди на публичното здравеопазване. Изтеклите документи, които очевидно са автентични, не позволяват да се отсъди кой от двамата е прав. В тях действително не се споменава нищо за директна приватизация на NHS. От друга страна, коментира се удължаване на срока на действие на патентите за различни типове лекарства като условие за подписване на договора със САЩ.

Подобно решение е в интерес на големите фармацевтични компании и ще повиши разходите на NHS за лекарства: по думите на Корбин, с 500 млн. паунда на седмица. Логиката говори, че по този начин ще се породи дефицит в публичната система и перспективата за приватизация действително ще нарасне. В момента NHS плаща за лекарства 2.5 пъти по-малко, отколкото е стандартът в САЩ и постига това чрез монополната си позиция и по-кратко действащи патенти за лекарства, което от своя страна позволява използването на евтини генерици.

Договорите за свободна търговия са чувствителна тема за САЩ, след като дълго подготвяните споразумения с Европейския съюз (TTIP) и страните от Тихоокеанския регион (TPP) се провалиха с влизането на Доналд Тръмп в Белия дом. След 2017 г. администрацията на Тръмп успя да предоговори NAFTA – действащото споразумение за свободна търговия с Мексико и Канада. Само че новият договор между трите държави, известен като USMCA, още не е влязъл в сила, тъй като трябва да бъде одобрен от парламентите на съответните страни.

Без съмнение, нов договор за свободна търговия между Вашингтон и Лондон ще засили престижа на Тръмп в международната сфера и значително ще подобри шансовете му да бъде преизбран за втори мандат. В условията на пост-брекзитен шок, британските консерватори също ще извлекат политически дивиденти от договор със САЩ – стига той да не посяга на важни за британското общество теми.

В най-скорошния от изтеклите документи с дата 9.07.2019 г., британските търговски дипломати твърдят, че всички по-важни теми от предстоящия договор са вече обсъдени на предварително ниво. Позицията на САЩ била, че договорът за свободна търговия може да бъде официално подписан в рамките на една година, като след формалния старт на процеса преговорите ще се форсират. Преговарящ споделя, че “на изборите през 2020 г. Президентът (Тръмп) ще има политическо преимущество, ако може да отбележи напредналите преговори с UK”. По тази причина американските преговарящи били подложени на “постоянен натиск” от своите политически шефове.

Но още по-голям е натискът, който американските преговарящи оказват върху британските. Те дават да се разбере, че от решаващо значение за изхода на преговорите е как Великобритания ще излезе от Европейския съюз. В случай на “Брекзит без сделка”, всички възможности ще бъдат отворени. Но ако Великобритания поеме ангажимент към Митническия съюз и Общия пазар, то договорът със САЩ става невъзможен. Подобно изявление не е далеч от ултиматум: ако искате да търгувате с нас, трябва рязко да напуснете ЕС.

Американският бизнес, който в преговорите за TTIP години наред атакуваше режимите за защита на потребителите на общия европейски пазар, вижда в “свободната от ЕС” Великобритания далеч по-слабо препятствие. На масата е поставен и най-чувствителният въпрос за санитарните и фитосанитарните стандарти, който на ежедневен език се превежда като “внос на третирани с хлорин пилета от САЩ“.

Всъщност, залогът е далеч по-голям, тъй като в хода на преговорите САЩ явно натискат Великобритания да се откаже изобщо от европейския “принцип на вземане на предохранителни мерки” (precautionary principle) в областта на общественото здраве и опазването на околната среда. Същността му, грубо казано, е, че ЕС не позволява да се продават неща, за които не е доказано, че са безвредни – докато в САЩ е позволено да се търгува с всичко, което не е доказано вредно.

Преди години, разликата между двата подхода за защита на потребителите бе основна пречка за сключването на TTIP. Изтеклите документи показват, че САЩ енергично подканват британския си партньор да се откаже от европейския предохранителен модел, вкл. при използването на пестициди, ветеринарни лекарства и третиране за патогени – и да премине към “златния американски стандарт” за храните и фитосанитарните мерки. Този “златен стандарт” освен всичко друго предвижда и по-малко предупреждения на етикетите на храните за вредни съставки в тях.

Тъй като и двете преговарящи страни знаят колко бурни може да са протестите, ако подобно нещо се разчуе, американците са предложили на островните си партньори да споделят с тях официалните си опорни точки за ползите от хлорина, които да се разпространят към медиите. На път е да се уеднаквят не само режимите за търговия, но и правителственият пиар.

Проблеми се очакват и по отношение на политиките за климата. Великобритания отдавна обсъжда публични стратегии и мерки срещу глобалната промяна на климата. В САЩ, след 2015 г. Конгресът е забранил по време на международни търговски преговори да се повдига темата за намаляване на парниковите газове. От изтеклите документи научаваме, че британските преговарящи се притесняват от натиска на гражданското общество и НПО по тази тема. Американските отвръщат, че климатът е най-чувствителния политически въпрос за тях и това в скоро време няма да се промени.

От обемистите записки на британската външнотърговска дипломация могат да се направят и други любопитни заключения. Но истинската стойност на изтеклите документи не е в детайлите, а в общия тон. Дори пречупен през разказа на британските преговарящи, той не оставя съмнение кой стои на по-силни позиции в двустранните преговори – докато при подготовката на TTIP разговаряха двама равни.

Между редовете четем също, че в очите на днешните лидери на САЩ договорът за свободна търговия с Великобритания е лост за отслабване на Европейския съюз. Изтеклите документи дадоха важен предизборен коз на Корбин – и социалистът побърза да се възползва, като “разкраси” информацията в тях. Дълбоката държава, преминала в режим “минимизиране на щетите”, отвърна, като извади руската карта и обяви, че изтеклите документи са намеса на Москва в предстоящите избори.

Нещата са по-прозаични. Обществеността получи достъп до фотография на мръсното бельо при подготовката на важен международен договор. Перспективата за “Брекзит без сделка”, последвана от договор за свободна търговия със САЩ, ще намали авторитета на Великобритания в света и ще сложи край на много социални придобивки в британското общество, за които прогресивните политици векове наред водеха мъчителни битки.    

Споделете статията:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *