Зелените в услуга на бизнеса

Премахване на корпоративния данък, ускорен икономически растеж, дерегулация и приватизация – „Зелените“ подкрепят мерки, достойни за републиканците в САЩ

Приятелите, за разлика от родителите, може да се избират – особено в политиката. Политическа партия „Зелените“, с която хиляди българи вече десетилетие свързват надеждите си за по-човешко управление, си избра неподходящи приятели, когато се коалира с про-бизнес формации като ДСБ и „Да България”.

Представители на „Да България“, а и на „Зелените“, обичат формулата, че в модерния свят няма лява и дясна политика. Дори да е така, по всички разумни критерии, тяхната политическа ориентация днес е не просто дясна, а радикално дясна. Това се потвърждава от документа „Договор за ефективни публични финанси, намаляване на данъци, модернизация и растеж“, публикуван на 15.10.2018 г.

„Зелените“, като част от обединението „Демократична България“, са равностойно отговорни за съдържанието на този Договор. Така партия, обявила за свой приоритет опазването на природата, всъщност предлага мерки, които вредят на природата, хората и обществото. Вредят и на онзи умерен и просветен начин на живот, наричан зелен.

В Договора на „Демократична България“ е записано намерение за премахване на корпоративния данък. Разбира се, завоалирано: с данък щял да се облага изплащаният дивидент, но печалбата, която оставала неразпределена, щяла да се освободи от данъци.

Мога да посоча поне пет механизма, с които печалбата ще стигне до собствениците и акционерите, без да се плати като дивидент. Именно затова съществуват офшорните зони. Компанията например може да продаде търговските си марки и всяка година да отчислява милиони към Кайманите и Палау. Може да стане спонсор на черна кутия. Може да „инвестира“ в автомобили и офиси. Да наеме дъщеря на акционер за маркетингов директор. Да тегли заем от онези, на които (не) трябва да плаща дивидент.

Заобикалянето на корпоративния данък е норма за България, „Зелените“ предлагат това да се официализира. Това между другото ще се хареса на минните компании, търсещи злато, мед и въглища из българските недра.

„Зелените“ настояват за ниска данъчна тежест: преразпределяне на максимум 1/3 от БВП през бюджета, при средно 40% за Европейския съюз. Не им ли е известно, че в Скандинавия се преразпределя повече и качеството на природната среда е далеч по-високо по сравнение със САЩ, където се преразпределя по-малко?

Да, те правят предложение ДДС да се намали от 20 на 18% – но с това и заобикалят въпроса за диференцираните ДДС ставки. България е единствената страна в ЕС, която не прилага по-ниски данъчни ставки за насъщни стоки. „Зелените“ предпочитат да се намали ДДС на калпак, вместо да се води целенасочена социална политика.

„Зелените“ може би се мислят за социални, като предлагат също и въвеждане на необлагаем минимум за доходите на физическите лица. Необлагаемият минимум е трик, с който се запазва плоският данъчен модел. Необлагаемият минимум ще облагодетелства всички – и милионера, и чистачката на входа. Даже милионерът ще спечели повече, защото чистачката взима парите си на ръка.

Нищо в данъчните предложения на „Демократична България“ – тоест на „Зелените“ – не е насочено към намаляване на неравенствата в българското общество. Ако се предлага мярка, която донякъде е в състояние да облекчи положението на бедните, същата мярка ще донесе още по-голяма полза за най-богатите.

Не остава съмнение зад чии интереси застават „Зелените“. Активистите на партията са речевити, когато заклеймяват сенчестите бизнесмени, посягащи на ценни екосистеми. Каква полза от този плам, щом системните им предложения са по-скоро подходящи за остриетата на Републиканската партия в САЩ, отколкото за европейска партия, загрижена за устойчивото развитие на природа, икономика и Общество.

В Договора изрично е записана целта да има повече частен сектор за сметка на държавата. Без излишни регулации – значи ли това улеснени екооценки на инвестиционни намерения? Защото мнозина бизнесмени твърдят, че най-тежките регулации в България в момента са екологичните. Или ще има допустимо за „наши“ и недопустимо за „ваши“ посегателство над природата?

„Зелените“ са за продължаваща приватизация: до 20% от всички оставащи държавни компании да се пуснат на фондовата борса.

България има трагичен опит с приватизацията, включително борсовата. Какво ни дава основание да вярваме, че точно този път нещата ще се развият в обществена полза? Със сигурност не управленският опит на новите приватизационни ентусиасти.

А може би някой от „Демократична България“, включително от ръководството на „Зелените“, е активен на фондовата борса?

Кои държавни предприятия останаха непродадени? По 20% (в началото) от всички тях ще се (про)дадат на богати играчи. Ще се пристъпи към приватизацията на АЕЦ „Козлодуй“, холдинга „Язовири и каскади“, голямата ТЕЦ и мините в Маришкия басейн, железниците – товарните и ако има кандидати, пътническите, военни заводи из цялата страна, магистрали, летища, държавни горски предприятия, ВиК дружества, ведомствени бази, общински имоти… Има какво още да се усвои.

На този фон изглежда незначително, че „Зелените“ призовават за премахване на стажа като критерий, определящ размера на пенсията и работната заплата. Стажът сам по себе си е отживелица, разбира се, но предвид нагласите на българските работодатели, понякога той е единственият начин нечия заплата да е с 20-30 лв. над минималната.

„Зелените“ правят услуга на работодателите, като им спестяват и този разход.

„Зелените“ призовават също така за разширяване на втория стълб на пенсионната система. Още повече от сегашните 5% от заплатата ще отиват за частните пенсионни фондове, които ще инвестират вноските на работещите в ценни книжа – след като преди това си направят солидни удръжки от тях.

Тоест, „Зелените“ са за задълбочаване на финансиализацията в българското общество. Все по-голям диктат на финансовите пазари, все по-голяма власт на капитала – зад това застават „Зелените“ чрез Договора.

Пенсионните фондове, които отдавна доминират на фондовата борса, ще увеличат силата си и ще започнат пряко да влияят на българската политика. НОИ, и сега потънал в милиардни дефицити, съвсем ще олекне. Ако Вторият стълб се разшири за сметка на Първия, скоро в България няма да има публични пенсии – също както в САЩ.

Да – България, в период на икономическо оживление, може да функционира и при предлаганите в Договора данъчни и финансови мероприятия. Какво ще стане, ако „Зелените“ и техните приятели получат мандат да осъществят всичко това, след което настъпи глобална или регионална криза? Ще ви кажа. Придобивките за най-богатите индивиди и за корпорациите ще се запазят.

Останалите ще плащат с лихвата: и по-висока ДДС ставка, и по-високи битови сметки – тъй като, нали помните, по предложение на „Зелените“ окончателно ще приватизираме държавата и разградим социалните институти.

Ръководството на БНБ и другите публични финансови институции трябвало да се промени на „конкурсно начало с гражданско участие“. Това „гражданско участие“ ми говори две неща: първо, „Зелените“ може и да не са голяма партия, но имат активна членска маса, което е особено ценно при улични протести.

Възможно е някое посегателство на бизнеса срещу природата да стане причина за нови масови протести, които току-виж доведат до смяна на властта – и нов, още по-благоприятен за бизнеса политически режим.    

Второ, както и през 2013 г. при юнските протести срещу правителството на Орешарски, активистите на опозицията се готвят за високи публични постове.

„Зелените“, учредени като природозащитната партия на България, днес се поставят в услуга на формация, която издига като своя главна стопанска задача ускоряването на икономическия растеж. А не качеството на живота, свободното време, семейството, човешкото развитие.

Да, така е: ниски данъци и финансиализация са инструменти за постигане на ускорен растеж на БВП. Инструментите за постигане на качество на живота са различни. Често – обратни на сега предлаганите от „Зелените“.

Политическите формации, дори малките, са свободни да избират съюзниците си. Това, което „Зелените“ избраха, е несъвместимо с данъчна и финансова политика, която носи дългосрочни ползи на природата и хората.

Споделете статията:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *